De tijd vliegt wanneer je je amuseert.

Dag drie van het kamp zit er alweer op. Vandaag riepen we de creatieve en kunstzinnige piraten naar het bovendek.

Het begint deze morgen vroeg met het voederen van de dieren. Dat wilden de piraatjes graag doen lieten ze gisteren verstaan. Tegen dat schapen, paarden, katten, het konijn en de kippen allen hun ontbijt hebben, zijn we al ras een half uur verder. De creativiteit ligt hier vooral in hoe ze de dieren benaderen en welke piraten ze inzetten om rust uit te stralen ondanks erg veel enthousiasme.
 
Lego Serious play ;)

Terug binnen is het tijd voor een lego-oefeningetje. “Bouw eens hoe je je deze avond wil voelen”, is de opdracht. De breinpiraatjes krijgen elk eenzelfde set legoblokjes om mee te werken. Er zijn er die meteen aan de slag gaan, er zijn er die kijken hoe de andere het doet en dan nabouwen. Interessant. Elkeen vertelt aan de ander wat ze bouwden en waarom. Een leuke start met interessante resultaten en verhalen.

Zien de anderen je zoals je jezelf ziet?

Vervolgens vraag ik de piraatjes welke drie piraten ze vandaag extra zullen inzetten. De antwoorden zijn leuk om te horen. De volgende vraag is iets delicater: “welke piraten zou je graag bij de andere wat meer of minder aan boord zien”. De antwoorden hier zijn zo nodig nog interessanter. Elke piraat heeft weer wat meer inzicht in zichzelf, in de ander en vooral in hoe de ander hen ziet en ervaart.
 
Als je 't niet kan zeggen, teken het dan

Het loopt al ver tegen de middag. Als aperitief spelen we een geïmproviseerde pictionary op onze flipchart. De wedstrijdpiraat komt bij enkelen echt wel helemaal aan het stuur van hun schip. Hier en daar een oplaaiende discussie over wie nu wel of niet of eerst het juiste antwoord gaf, wie gaat tekenen, wie gaat raden. Het spel leverde een boeiende dynamiek op waar de coach-piraat van dienst gretig gebruik van maakte om de piraatjes uit de dagen rond gedrag en feedback.

Een van de breinpiraatjes moet later in de namiddag naar het ziekenhuis voor een scan (niks met kamp te maken, ouf) en mag niet eten. De heerlijke croque-monsieurs moet hij aan zich voorbij laten gaan… Hij kan op het medeleven van de anderen rekenen. Die laten zich echter goed gaan en eten smakelijk.
 
Wanneer je gelooft dat je het niet kan, of je gelooft dat je het kan, je hebt altijd gelijk

De hoofdmoot van de dag gaat naar creativiteit. De breinpiraten krijgen de nammiddag om een schilderij te maken. “Maar ik kan niet tekenen” en “dat gaat nooit lukken” zijn reacties die de kamer doorkruisen. Ook tijdens de sessie zie je de moed stijgen en weer dalen wanneer iets minder dan gepland verloopt.

“Wanneer je gelooft dat je het niet kan, of je gelooft dat je het kan, je hebt altijd gelijk”.

Aan de resultaten te zien, geloven ze allemaal toch wel in hun kunnen. De breinpiraatjes zijn megafier op hun creaties. Tussen de piraten die we naar hun bovendek haalden, zitten Doorzettingpiraat, creativiteitpiraat, loslatenpiraat, vertrouwenpiraat en nog wel enkele andere.
 
Heb ik echt pijn, of denk ik het?

Er is zoals elke dag tussendoor ruimte voor ontspanning met de dieren. De schapen krijgen steeds meer vertrouwen en de paarden zulllen aardig moeten wennen, wanneer de breinpiraatjes weg zijn. Wanneer een van de breinpiraatjes zich op een bepaald ogenblik bezeert, merk ik na een check dat er geen letsels zijn en gebruik ik een methode die ik via Mike Mandel leerde en die blijkbaar in de hulpverlening vaak toegepast wordt. Het piraatje had pijn aan de linkerarm. Ik zag dat alles OK was en begon een reeks vragen te stellen over andere plekken: “heb je hier pijn aan je voet?”, “neen”, “heb je pijn aan de andere voet.”, “neen”. “Heb je pijn aan de andere pols?”, neen en zo voort.

Tegen dat we terug aan de pijnlijke arm waren was de pijn zo goed als over en maakten traantjes plaats voor een glimlach. Je energie gaat waar je aandacht gaat.

Morgen is Nelle weer van de partij. Ze brengt een zelf gemaakt piratenspel mee. Ik ben razend benieuwd. Het ziet er schitterend uit. Enkele piraten werken waarschijnlijk hun kunstwerk af, we duiken de filmstudio in om een film te maken, voorzien die van muziek en doen ondertussen nog enkele fijne breinpiraatoefeningetjes.

Tot dan!

Breinpiratenkamp dag 3

 

Hans Demeyer

Hans Demeyer

Leverancier van Optimisme en Inspiratie is z