Wanneer je aan een initiatief als dit begint, kan je alles tot in de puntjes voorbereiden en dan minuut per minuut je scenario laten draaien. Je kan dat trouwens met elk initiatief. Breinpiraten doen dat liever niet. We ZIJN graag voorbereid, zonder daarom noodzakelijk alles voorbereid te hebben. In dit geval, waar 6 enthousiaste breinpiraatjes tussen 7 en 10 deelnemen, blijkt onze benadering goed te werken.

De rode draad doorheen het kamp is er een van bewustwording. We werken met kinderen, dus we doen dat op een heel ongedwongen, speelse en vrije wijze. Er zit in elk van de 5 dagen een stuk denken, een stuk voelen en een stuk doen. De drie blokken lopen door elkaar en we werken met wat zich aandient. 

Het "denken" richt zich op bewustwording. We gebruiken de metafoor van het piratenschip met een kapitein en piraten. Je bent de boot, de piraten zijn al je gevoelens en gedachten en daden die zo maar gebeuren, vaak zonder dat je er echt over nadenkt: blij zijn, boos, verdrietig, etc... Op dag één vouwt elke piraat zijn eigen boot. We gebruiken herkenbare verhalen en scenario's om de rol van de piraten uit te leggen en langzaam te laten doordringen.

Het is zware materie en we zorgen dan ook snel voor wat afwisseling. De opties voor vandaag zijn: 

  1. 2 schapen van een wei 1 km verder naar onze wei krijgen
  2. Met de paarden werken
  3. Verder met de piraten aan de slag

Elke optie is een bestemming en de piraten mogen met hun boot varen naar de bestemming die ze verkiezen. De schapen winnen! Ondertussen herhaal ik vaak de metafoor van de piraten die op het dek komen en weer weg gaan, afhankelijk van de gebeurtenis. Wat de piraten (en ik evenmin) niet weten, is dat de verhuis van de schapen echt  avontuurlijk teamwerk zal worden, waarbij heel wat piraten zullen moeten worden ingezet: de kalme, de rustige, de samenwerkende, de pratende, de volhoudende (het is erg heet vandaag), de creatieve (hoe wandel je met een schaap 1 km ver?) en nog tal van andere. Ik bewonder hoe mijn breinpiraten er in slagen om samen de 2 schapen naar onze wei te krijgen en welke piraten ze hiervoor inzetten. WOW.

We zijn kapot en rusten wat. In het avontuur dat we net achter de rug hebben, werden heel wat piraten ingezet. We nemen de tijd om nog meer en andere piraten te ontdekken en schrijven alles op. (zie foto) Het leidt algauw tot een hele pak piraten die deze week ongetwijfeld verder zullen ingezet worden. 
Over de middag krijgen we er een breinpiraatje er bij. Het is de zus van een van de al aanwezige piraten. "We haten elkaar" zeggen ze. Ik begin te vragen hoe ze dat doen. Het wordt een fijne babbel. De verdere dag heb ik geen enkel teken van "haat" gezien". Interessant :)

Na de lunch, die ook in samenspraak wordt beslist (frietjes), gaan we richting weide. Een van de piraten is een echte amazone. De rest is niet zo vertrouwd met paarden en pony's. 

Terwijl we ons naar de wei begeven, vertel ik hen welke piraten er best op het dek komen wanneer er paarden in de buurt zijn: de kalme (paarden zoeken immers veiligheid), de oplettende (je wil geen paard op je voet), de vertrouwensvolle piraat (best geen schrik hebben) en de voorzichtige (traag beginnen in stap en langzaam opbouwen naar draf). Ook de alerte en zorgzame piraten zijn belangrijk (goed letten op en zorgen voor elkaar en voor de dieren).

Wat volgt is alweer top. Zelfs de breinpiraatjes die zelden of nooit paard reden, beleven een leuke tijd. De ervaren amazone blinkt uit door hulpvaardigheid. Iedereen komt zonder één woord ruzie voldoende aan bod. Wanneer een van de breinpiraten iets later ten val komt en in tranen zit van de pijn, haal ik -na een grondige controle op lichamelijke letsels- de rustig ademende piraat naar boven en algauw maken schrik en de tranen plaats voor een voorzichtige lach en een aai aan de pony.

Moe en voldaan keren we terug naar binnen en wordt als bestemming een TV-moment gekozen. De piraten kiezen een nogal griezelige film. Ik blijf in de buurt en lanceer zo nu en dan een opmerking om iedereen gerust te stellen/houden en de kans dat nachtmerrie-piraat straks om de hoek komt kijken, te minimaliseren. 

De breinpiraten zijn verrast dat het ineens al 16:15 is en dat we aan de check-out beginnen. We overlopen nog even de dag, laten nog enkele schepen te water en dan vertrekt iedereen voldaan huiswaarts.


Wanneer je dan iets later een mailtje binnenkrijgt dat zegt:
"Ik heb net 2 heeeeel tevreden breinpiraten in spe in bed gelegd. Moe en voldaan! Ik had niet moeten twijfelen, mn buikgevoel zat goed"
dan kan ook de dag van de breinpiraat van dienst niet stuk.

Morgen werken we verder met piraten, gaan we rapport bouwen en illustreren we alles al creatief kokend. De paarden zullen zonder enige twijfel ook een belangrijk deel van de dag vullen. En de rest laten we gewoon op ons afkomen!

Tot morgen met een verslag van dag 2

Breinpiratenkamp dag 1

 

Hans Demeyer

Hans Demeyer

Leverancier van Optimisme en Inspiratie is z