Klaar voor dag 2.

We zijn klaar voor dag 2 van het breinpiratenkamp voor kinderen. “We” zijn vandaag vanzelfsprekend de jonge breinpiraatjes die deelnemen, Nelle Vynck van het Rode tomaatje en Ingrid die achter de schermen mee werkt aan het kamp.

Om 9 uur is iedereen paraat en we starten met een mindfulness/visualisatie-oefening. Bij net iets meer dan de meerderheid van de piraatjes is het effect verrassend voor henzelf. De anderen zullen het ooit wel beleven en begrijpen. Heb jij al eens iets gedaan met "visualisatietechnieken"?

We leggen een ankertje rond gelukkig zijn en in een aanwezige mindset (~ leef in het NU) zitten we rond de tafel om nog met de delen in elk van ons (ttz. piraten) te werken. Iets later tekenen we vier bestemmingen uit op onze oceaan en vragen we de breinpiraatjes met hun schip naar hun eerste voorkeursbestemming te varen. De paarden winnen met voorsprong, gevolgd door koken, muziek en TV (ex aequo) en wat oefeningen met piraten zelf.

Het belooft een fijne dag te worden.

Het leuke aan de activiteit met de paarden is dat de breinpiraatjes moeten samen werken. Er zijn duidelijk ervaren leiders in de groep en onervaren volgelingen. Van die laatste zijn enkele gebeten om te ontdekken en andere willen liefst zo snel als mogelijk weg. Een tof spanningsveld. Tijdens deze sessie zien we weer leuke dingen gebeuren. Enkele piraten verleggen hun grenzen en rijden voor het eerst alleen, springen in duo of galopperen voor het eerst alleen. Eén breinpiraat houdt het al snel voor bekeken en samen met een andere keren ze inwaarts samen met Nelle om muziek te spelen. De breinpiraat MET ervaring is er samen met de coach-piraat duidelijk in geslaagd om bijna iedereen mee te krijgen.

Koken met Nelle en Hans

Iets voor de middag zakken we af naar de keuken om samen te koken. We gebruiken de metafoor van gerechten die niet goed samengaan en andere juist wel en wat je daarmee als kok kan doen. Net zoals in een groep (klas, broers, zussen en per extensie: bedrijven, teams, …) bepaalde mensen het goed met elkaar kunnen vinden en andere wat minder.

Vooroordelen en overtuigingen

Tijdens de degustatieronde van ingrediënten laten enkele breinpiraatjes hun vooroordelen vallen over ‘wijnazijn’, ‘hazelnotenazijn’ en zelfs over ‘kaas’

  • Breinpiraatje: “buaark, ik lust geen kaas”
  • Coach: “beeld je heel even in en doe alsof kaas één van de lekkerste dingen is die je ooit at…”
  • Breinpiraatje: verrast, verward en dan oogjes dicht, hoofd licht naar rechts boven… en plots een lach op het gezicht
  • Coach: “hier, proef eens deze lekkere half belegen abdijkaas!”
  • Breinpiraatje: “hmmm, lekker!!”

We gaan pizza’s maken van A tot Z: deeg zelf maken en rollen, ingrediënten kiezen, dresseren, in de oven… WOW, wat hebben we gesmuld. De een wou veel basilicum, de ander mozzarella, nog een ander breinpiraatje wou enkel iets zoals pizza margarita… en toch hebben ze allemaal van elkaars creaties genoten.

Over Alpha- en andere hersengolven

De inspanningen verdienen een rustmoment. Na de horror van gisteren, gaan de piraatjes dit keer voor iets ontspannener film: Johny English, de sequel. Nelle suggereerde me om in een volgend kamp de tv-momenten vervangen door gezelschapsspel- of “samenzijn”-momenten. Er komen andere golven op gang in de hersenen en dat is interessant, zegt ze. Met ster genoteerd voor een volgende editie. Dank je.

Wit of zwart?

Ja, vandaag gebruiken we de keuken als veld en de ingrediënten en bereidingen als metafoor. Na deel 1 van de film gaat het terug richting keuken voor een ‘bakmoment’. We beginnen met enkele experimenten die illustreren wat er gebeurt wanneer je bepaalde ingrediënten (zie filmpje) samenvoegt. De piraatjes maken deeg en algauw horen we “nee, ik lust geen chocolademelk!” en “oh nee, geen chocoladecake voor mij”. We schakelen snel en laten de jongens een tweede deeg maken op maat van de protesteerders. Het is alweer leuk om te zien, dat eenmaal de gebakjes worden opgediend, elke piraat van elk deeg proeft en het zelfs lekker vindt … De positieve suggesties die ik hier wil doen landen, laat ik landen met gretig gebruik van Miltontaal.

Verborgen schatten

Terwijl de gebakjes in de oven zitten Gaan de piraten op schattenjacht. Ik verstopte vier schatten in de wei. Aan de breinpiraatjes om de juiste piraten aan dek te brengen om deze opdracht goed uit te voeren: focuspiraat, detailpiraat, GPS-piraat, … Het duurt wel even voor de schatten gevonden worden. Voor de laatste schat, helpen we de breinpiraatjes wat door wat tips en denkpistes te delen. Na een uur zijn de schatten gevonden. Op de weide zitten we dicht bij de paarden en alle piraatjes blijven nog even hangen.
De schattenjacht bij 33°C was flink inspannend en we zijn blij terug binnen te zijn om te genieten van het resultaat van hun bakinspanningen. Dat doen ze terwijl ze nog een stukje Johny English mee pikken.

And so, the end is near, ....

We zijn bijna aan het einde van dag 2. Tijd voor de check-out. Ik weet ondertussen dat ze volgend jaar allen klaar zijn voor een ponykamp. De tijd met de dieren scoort het hoogst. ”Misschien moeten ze daar wel de meeste piraten voor op hun dek halen“, …. hoop ik in stilte. Wat me ook opvalt is het verschil in score tussen “pizza klaarmaken” en “cakejes klaarmaken”. Interessant. Muziek werd vandaag slechts door enkelen beleeft en scoort nog goed. “Piraten” scoorden laatst. Ik ben blij. De “voelen” en “doen” activiteiten blijven zoals gewoonlijk meest hangen. Dat ze daarbij zonder het te weten dingen hebben gebruikt uit de “denksessies” is zeker. Dat ze dat niet hoeven te weten, is OK. En dat is niet enkel met kinderen zo!

Tussen de dingen die mij in het bijzonder bij blijven vandaag vinden we:

  • de leuke en leerrijke interactie met co-breinpirate Nelle Devynck,
  • de interessante dynamiek tussen de leidertjes en de volgertjes in de groep en hoe elkeen zonder het echt te weten zeer fijne dingen doet om de balans in de groep te houden. Ik laat ze dan ook héél vrij en werk met wat er gebeurt. Met kinderen lukt dat wonderbaarlijk goed. Met volwassenen vaak niet (www.spelbrekers.be). #zelfsturing
  • hoe uitdagend het is en blijft om als “leider” van zo’n groep iedereen tevreden te houden en samen de bestemming te bereiken. Het zijn van die momenten waarop ik echt zéér blij ben over de hele set van “Master NLP” tools te beschikken.

​Ik sluit de dag af zoals ik ‘m begon: vredig genietend van de schapen, katten, paarden, kippen, laagvliegende zwaluwen (enkel deze avond) en de dynamiek, interactie en communicatie tussen al die gedaantes. De max en zéér leerrijk!

Tot morgen!

Breinpiratenkamp dag 2

 

Hans Demeyer

Hans Demeyer

Leverancier van Optimisme en Inspiratie is z