Over stress, hoe het ontstaat en wat je er mee kan

APET en LSP
(aka: Arousal, Pattern, Emotion, Trigger en LEgo Serious Play)

 De eerste parley van het najaar zit er op. Het is een vliegende start in de NLP Pub hier in de Happiness Garage met 8 piraten op bezoek, 3 breinpiraten van dienst en in de kombuis Pirate Ingrid die met liefde en toewijding voor massa's lekkers zorgt.

Een van de Breinpiraten geeft bij de inschrijving aan dat ze iets zou willen doen rond "omgaan met stress": stress in het gezin, op het werk, met je zelf. 

De avond komt langzaam op gang en Breinpiraat Steff heist de zeilen met een woordje uitleg over wat er precies gebeurt in ons hoofd en lichaam, wanneer we het gevoel hebben dat we stress ervaren. We hebben het hier ook over in één van onze podcasts

Er zijn nieuwe piraten aan boord en we stellen ons dit keer aan elkaar voor met een Lego Serious Play activiteit: "bouw een toren die iets over jou zegt". De vijf bouwminuten die volgen leveren een fijne interactie op en de verhalen nadien belichten bijzondere kanten van elke piraat. Normaal gaat het over "wie ik ben en wat ik doe". Nu gaat het vooral over wat ik voel en hoe ik met situaties omga. Zeer inspirerend!

Wat veroorzaakt stress bij jou?

We stellen aan alle piraten de (strik)vraag: "wat geeft jou precies stress?" "Als ik ineens van alles op mijn todo lijst krijg en denk dat het niet zal lukken", "wanneer mensen hun afspraak niet nakomen", "ik kan moeilijk nee zeggen en dan krijg stress van alles waarop ik 'ja' antwoordde", "wanneer ik iets niet kan controleren", "wanneer anderen in gebreke blijven", ...

De breinpiraten van dienst leggen met enkele metaforen uit waarom het een 'strikvraag' is. Het zijn inderdaad niet 'de dingen', of 'situaties' die stress veroorzaken. Het is de wijze waarop je er als individu mee omgaat. Het daagt nog niet bij iedereen. Nu ja, mocht het eenvoudig zijn, we wisten het al lang allemaal. Koenraad reikt interessant​e tips aan om orde te scheppen in de "stresschaos". Het zijn tips die hij uitgebreid behandeld in zijn opleidingen.

Model van de wereld en NLP aannames die helpen

We merken dat enkele piraten het vrij moeilijk hebben met de stelling dat we zelf 'verantwoordelijk' zijn voor stress en dat het niet de situaties of mensen zijn die stress geven.

Steff tekent het NLP "Model van de wereld" en legt uit hoe onze waarnemingen gefilterd worden, hoe we er betekenis aan geven en wat dat dan doet met onze waarnemingen. Een van de betekenissen die we aan situaties en dingen geven, is dat ze stress veroorzaken. We lopen in een soort zelf opgezette sabotage-val.

De kalkoen treft geen schuld

Het is Jeroen die verwijst naar een passage uit het boek (in wording)" Koken met Tom en Hans" waarin de auteurs zeggen dat wanneer je een kalkoen drie uur in een oven van 220°C stopt, en dat beest komt er zwart geblakerd uit, je moeilijk kan zeggen dat het de fout van de kalkoen is. Het wordt even stil en naarmate de avond vordert merk ik dat de metafoor bij de aanwezigen betekenis krijgt en voor nog een AHA momentje zorgt. Zo zijn er weer veel momenten deze avond!

De cognitieve revolutie en zijn gevolgen

Hans illustreert de uitleg met een blik op de geschiedenis. Onze planeet bestaat 13,5 miljard jaar, de "homo" (aka mens) loopt hier om en bij de 2,5 miljoen jaar rond en is nog maar 70.000 jaar in staat om te doen wat ons onderscheidt van andere zoogdieren en dat is: dingen verzinnen. Dieren leven enkel met de "realiteit" rond zich, mensen kunnen "realiteiten" verzinnen en er in geloven of niet. Enkele voorbeelden uit de geschiedenis vanaf die 'cognitieve revolutie' illustreren de stelling dat we inderdaad zelf invulling geven aan de realiteit en zo onze eigen wereld en zelfs die van groepen mensen bouwen en beïnvloeden.

De micro op de taart

De door Pirate Ingrid opgediende schotels zijn ondertussen met smaak verorberd en het dessert lonkt. Ik ben nog aan het bekomen van de fijne emotie die ik ervoer toen Breinpiraat en fellow Micromens Jeroen eerder die avond in de NLP pub aankwam met het prachtige gebak op de foto hiernaast. WOW!!
Het is een creatie waar 16 mensen hun buikje mee kunnen vullen. Niemand durft echter de taart aan te snijden en geeft de voorkeur aan het genieten van het zicht eerder dan aan genieten van de degustatie.
Die zou de dag later plaats hebben…

Je bent van harte welkom op een van de volgende parleys. Die hebben plaats op woensdag 6 november 2019 en er is de speciale verjaardagsparley van 5 december.  Inschrijven kan hier.

Wil je graag een uurtje, halve dag, hele dag of meer persoonlijke of team begeleiding?
​We geven je graag info over wat er allemaal kan.
Oh ja, gebruik de Social Mediaknoppen rechts op je scherm om dit artikel te delen. "Sharing is caring". Alvast veel dank hiervoor!

Tot gauw!!

Parlay

 

Hans Demeyer

Hans Demeyer

Leverancier van Optimisme en Inspiratie is z