Breinpiraten

Image
Breinpiraten logo
Leer NLP met Breinpiraten op onze NLP Practitioner opleiding: 
https://www.breinpiraten.be/nl/activiteiten/nlp-practitioner

NLP Trainers Hans, Karl & Steff delen hun ervaringen als eeuwige NLP studenten terwijl Karl getuigt over zijn eigen leertraject vanop de Kaapverdische Eilanden.

Beluister de Breinpiraten podcast: 
https://www.breinpiraten.be

Abonneer je op het Breinpiraten kanaal: 
https://www.youtube.com/breinpiraten?sub_confirmation=1

Gebruik deze link om deze video te bekijken en te delen:
https://youtu.be/wiBeD6pU2n0

Gebruik deze link om de podcast te beluisteren en te delen:
https://soundcloud.com/breinpiraten/breinpiraten-podcast-46
Ontdek de verborgen schatten binnenin! Je krijgt méér dan alleen het e-book!

Het e-book kan je meteen als PDF downloaden. Daarnaast vind je in onze Schatkist ook leuke video's met opdrachten & tips!

 

 
Ben je af en toe nieuwsgierig over hoe je jouw communicatie, leiderschapsstijl, coachingvaardigheden of persoonlijke effectiviteit kan verbeteren?

Dan hebben wij iets voor jou!

Deze zomer lanceren we een aantal leuke formules om jou toegang te geven tot de unieke trainingen en handige resources uit onze Breinpiraten Schatkist!

Om te beginnen is er het Breinpiraten Zomerbatje! Deze actie loopt tot midden augustus. Je krijgt aanzienlijke kortingen op onze trainingen Time Management, State Management, Deep Trance plus tientallen coaching-demo’s & scripts én het Breinpiraten voor Kinderen boek. Dat alles voor een fractie van de normale prijs!  

www.breinpiraten.be/zomerbatje

Als je graag nog meer wil verdiepen in de coachingtechnieken gebaseerd op NLP, CBT en positieve psychologie krijg je twee weken gratis toegang tot onze volledige Breinpiraten Schatkist met daarin ondermeer de volledige NLP Practitioner, NLP Master Practitioner en nog véél méér!  

www.breinpiraten.be/gratis

Voor de studenten organiseren we begin september de Breinpiraten Summer School! Daar krijgen studenten (van alle leeftijden) op hapklare wijze inzicht en vaardigheden mee voor time-management, geheugentraining, snellezen, mindmapping en state-management.  

www.breinpiraten.be/summerschool

Voor de allerkleinsten brengen we het populaire boek: Breinpiraten voor Kinderen nu ook uit als makkelijk te downloaden e-book. Boordevol leuke en oefeningen en grappige verhalen leren we kinderen meer weerbaar worden.  

www.breinpiraten.be/kids

Of wil je gewoon ’s kennismaken en proeven? Beluister dan de Breinpiraten Podcast!  

www.breinpiraten.be/podcast

Genoeg dus om jouw komende zomerweken op te luisteren met bijzonder praktisch leermateriaal! We kijken er naar uit om je binnenkort te mogen verwelkomen als Breinpiraat in onze community!

Ahoy! 😀

 

 
In deze podcast hebben de Breinpiraten het over de Nervus Vagus en hoe we deze juist kunnen activeren met behulp van NLP technieken. En we lanceren ook ons TikTok kanaal met 0 subscribers!

Ahoy!

Wil méér weten over de Nervus Vagus en NLP, schrijf je dan in voor de NLP Blended flex training op:
https://www.breinpiraten.be

Beluister de Breinpiraten podcast:
https://www.breinpiraten.be/podcast

Abonneer je op het Breinpiraten kanaal op YouTube:
https://www.youtube.com/breinpiraten?sub_confirmation=1

Volg onze livestreams en conversaties op Facebook:
https://www.facebook.com/breinpiraten
https://www.facebook.com/groups/breinpiraten

Gebruik deze link om deze video over de Nervus Vagus en Tik Tok te delen:
https://youtu.be/nKE5oHMk_ds
Veiligheid

Ieder mens beschikt over een systeem dat permanent scant naar gevaar. Het werkt permanent en hoofdzakelijk onbewust. Het is als de schiemansgast in het kraaiennest op een zeilschip. Die kijkt voortdurend rond en waarschuwt als er gevaar dreigt. In ons lichaam is het een geheel van zenuwen dat daarvoor verantwoordelijk is, waarbij de tiende hersenzenuw, de Nervus vagus een cruciale rol speelt. Het is pas als we ‘veiligheid’ ervaren, dat we in staat zijn om ons rustig te voelen, te kunnen genieten, dat we kunnen veranderen, bijleren, verbinding maken. Dat is nodig omdat mensen elkaar nodig hebben om te kunnen overleven, zowel op korte als op lange termijn. Het ervaren van ‘onveiligheid’ zorgt dat we permanent op onze hoede zijn, klaar om het op een lopen te zetten of om te vechten. Of die kan zelfs aanleiding geven tot complete verlamming.

Autonoom zenuwstelsel

Het is Stephen Porges die zich is gaan verdiepen in dat autonoom zenuwstelsel (polyvagaal theorie) toen hij onderzocht wat de precieze oorzaken waren van vroegtijdige sterfte en ademstilstand of hartstilstand bij (te vroeg geboren) babies. Dat bleek alles te maken te hebben met de ontwikkeling en stimulatie van de Nervus vagus.

Doorheen de ontwikkeling van de verschillende dierlijke levensvormen, van ‘reptiel’ tot ‘mensachtige’, heeft ook het zenuwstelsel een hele ontwikkeling doorgemaakt.

De Nervus vagus splitst zich in de sympathicus en de parasympathicus. Deze laatste bestaat uit de ventrale of ‘slimme’ vagus en de dorsale ‘trage’ vagus.

De oudste vagale zenuw, de ‘dorsale vagus’ ontwikkelde zich zo’n 500 miljoen jaar geleden en kan gelinkt worden aan ‘schijndood’ of 'immobilisatie'. Denk aan de reactie van een schildpad bij gevaar.

Dan volgde zo’n 100 miljoen jaar later, de ontwikkeling van de sympathicus (ook orthosympathicus genoemd). Die kan dan weer gelinkt worden aan ‘actie’: het weglopen of vechten.

Zo’n 300 miljoen jaar gelden ontwikkelde de ‘slimme’ vagus: daar waar overleven een grotere kans op slagen had door samen te werken, door verbinding te maken. Deze vagale zenuw kan gelinkt worden aan 'veiligheid', 'wederkerigheid', 'verbinding'.

De inzichten van Porges over het autonoom zenuwstelsel en de zwerfzenuw, werpen een helderder licht op stress, trauma, en hoe deze te verwerken of te herkaderen. Die inzichten zijn eigenlijk bij uitbreiding, op alle facetten van het leven toepasbaar. Zo ook bij trainen, coachen, leidinggeven, kortom, communicatie in het algemeen.

Hiërarchie

Bij het scannen van signalen van veiligheid of gevaar is er eerst een dorsale reactie (complete stilstand), gevolgd door een of andere sympathische reactie (beweging) en in geval van ‘veilig’, een ventrale ‘slimme’ reactie (rust).

Triggers en glimmers

Signalen van gevaar worden triggers genoemd. Die kunnen voor iedereen verschillend zijn maar zijn dikwijls voor de meeste mensen zeer gelijkaardig.

Signalen die je rustig helpen maken en/of je een blij gevoel geven worden glimmers genoemd. Ook deze kunnen van mens tot mens verschillen. Zo houdt de ene misschien wel van klassieke muziek terwijl de andere daar juist wel nerveus van wordt.

Link met trainen en coachen

Trainen en/of coachen is pas nuttig of werkzaam als door deelnemers een veilige omgeving wordt ervaren. Door bewuster te worden en een beter begrip te hebben van de verschillende signalen en het effect daarvan, kunnen we als trainer/coach makkelijker toewerken naar een gewenst resultaat.  

Door ‘veiligheid’ als basisvoorwaarde te erkennen, kunnen we allerlei (bestaande) tools bewuster inzetten om tot optimale omstandigheden te komen voor een training/coaching.

In eerste instantie is het belangrijk om gelijk welke mentale staat (onrust, wantrouwen, onzekerheid enz.) ‘oké’ te vinden, = aanvaarding. Die state mag er zijn. Er zit ongetwijfeld een positieve intentie achter elke mentale staat.

Met mildheid daarmee omgaan, zonder oordeel, helpt de ‘slimme’ vagus stimuleren en (onbewuste) veiligheid creëren.

Door te verbinden (‘rapport’ maken cfr NLP) verhoogt het vertrouwen en ontstaat wederkerigheid.

Mild zijn en rapport creëren kan dan weer door tal van fysische, verbale en non-verbale (inter)acties. De ademhaling blijkt cruciaal te zijn om de ventrale (slimme) vagus te kunnen stimuleren. Iets langzamer uitademen dan inademen doet de hartslag vertragen bv. Er bestaan trouwens tal van oefeningen in yoga, mindfulness, tai chi, NLP enz. die je daarvoor kan gebruiken.

De sleutel is vriendelijkheid. Mensen kijken elkaar aan, hebben nood aan oogcontact om de scanner optimaal zijn werk te kunnen laten doen. Mensen passen hun interne mentale staat ook aan, met behulp van de ander. (Glim)lachen doet wonderen.

Jezelf en anderen bewust gaan omringen met glimmers helpt daar ook bij. Wees je wel bewust dat wat voor jou een glimmer is, niet noodzakelijk een glimmer hoeft te zijn voor een ander.

Er bestaan massa’s (korte) oefeningetjes die je als trainer/coach kan inzetten. Daarbij geldt: zorg voor voldoende ‘voorspel’. Bij het begin van een training, zijn een aantal mensen wellicht nog in dorsale of sympathische staat (ze voelen zich nog niet op hun gemak) en gaan ze wellicht niet onmiddellijk met zo’n oefening meedoen. Ademen, vriendelijk zijn, mild zijn, zonder oordeel, de mensen ‘zien’ en aanvaarden zoals ze zijn, is dan wellicht veel doeltreffender om mee te beginnen dan deze te ‘forceren’.

Zo is het vaak een minder grote drempel om mensen eerst (per twee?) even kort met elkaar te laten kennismaken of laten praten, dan dat ze dat ineens voor een groep ‘moeten’ doen.
Vragen zoals ‘Wat verbindt ons?’ of ‘Wat hebben we gemeen? werken ook verbindend.

De verschillende vagale zenuwen werken en kunnen ook gelijktijdig geprikkeld worden:

Bij het stimuleren van zowel de slimme vagus als de sympathicus krijgen we een staat van ‘speelsheid’ of ‘Play’: ideaal als leerstaat. Er is de zin om dingen te doen, men staat open, men is nieuwsgierig en ondervindt plezier. (brain gym oefeningen werken deze staat in de hand)

Een combinatie van dorsale en sympathische zenuwactivering, ‘Freeze’ kan je vaststellen bij het dissociëren: het als het ware afstand nemen, zich niet betrokken voelen, zonder het gevoel van onveiligheid, waarbij toch actie kan ondernomen worden.

‘Stillness’ is de toestand die optreedt bij het gelijktijdig actief zijn van de ventrale (slimme) vagus en de dorsale vagus. Daarbij kan je volledig in rust zijn, waarbij je ‘gevaar’ kan waarnemen zonder angstig te zijn.

Het zou in dit blogje te ver leiden om in te zoomen op hoe je precies bewuster kan leren worden van die verschillende states en wat je allemaal kan doen (zoals visualisatie-oefeningen, cognitieve oefeningen, diverse modellen en theorieën van Albert Ellis’ ABC, Seven habits van Covey, mindfulness oefeningen enz.) om deze states te beleven/beïnvloeden. Uiteindelijk beschikken we over massa’s kennis die gemapt kan worden op deze polyvagaal-theorie. Kwestie van ermee aan de slag te gaan. Daarvoor kan je natuurlijk bij de breinpiraten terecht!

Waar word jij rustig of blij van? Wat zijn jouw glimmers?

 

Aanbevolen lectuur

"Activeer je nervus vagus" van Luc Swinnen

"De polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid" van Stephen Porges
Je hebt wellicht al wel ’s gehoord over ‘The Law of Attraction’ of ‘De Wet van de Aantrekkingskracht’. We hebben het niet over fysieke krachten zoals magnetisme of gravitatiekracht. Maar wel de mentale kracht waarmee je iets wat je wil visualiseert en dat datgene wat je visualiseert op een gegeven ogenblik realiteit wordt.

Als tiener had ik dit al ‘ontdekt’. Ik droomde, dacht na, tekende vaak wat ik wou. En ja… enige tijd later was het daar! Ik herinner me nog goed dat ik visualiseerde dat ik een studio zou hebben en technoplaten wou produceren. Ik tekende zelfs plannetjes van hoe ik m’n studio zou inrichten. Dat werd kort daarna realiteit. Als student mijmerde ik vaak hoe leuk het zou zijn om ’s op een Amerikaanse universiteit te zitten. Ook dat werd werkelijkheid. Ik droomde ervan dat ik m’n eigen bedrijf zou runnen en zag mezelf zitten in een grote vergaderruimte aan het hoofd van een lange tafel vol enthousiaste mensen. Ook dat is intussen dagelijkse waarheid geworden.

Het is niet omdat je iets visualiseert, dat je precies krijgt wat je wil. Maar het eindresultaat lijkt er toch verdomd goed op!

Naarmate ik wat ouder werd begon ik er wel wat meer sceptisch tegenaan te kijken. Misschien had ik gewoon geluk. Misschien is het wel allemaal gewoon toeval. Ik begon de effecten te rationaliseren en in die tijd merkte ik dan ook — hoe kan het ook anders — dat visualisatie eigenlijk niet werkt…

"The Law of Attraction werkte niet meer…"

Tot wanneer ik tijdens mijn studies als coach en practitioner van meditatie, hypnose, neuro-linguïstisch programmeren, positieve psychologie en cognitieve gedragstherapie een patroon begon te zien. Een patroon dat regelrecht inbeukte op mijn ‘volwassen’ scepticisme.

De ‘Wet van de Aantrekkingskracht’ zit gewoon overal!

Het wordt natuurlijk niet altijd zo genoemd. Men geeft het allerlei namen zoals: ‘dankbaarheid’, ‘visualiseren’, ‘dromen’, ‘mediteren’, ‘herkaderen’, ‘placebo effect’, ’systemisch’, ‘bias’, ’selffulfilling proficy’, enz. Het zit overal, maar het basisprincipe geldt alom:

“Je creëert jouw werkelijkheid met jouw gedachten.”

Zelfs in religies en oude overleveringen wordt naar dit principe verwezen. Ik ben nu zelf niet religieus, maar kwam toch een aantal verzen tegen die we allemaal wel kennen: “Geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult krijgen”. Of ook: “Zoek, en je zal vinden.” Kortom, we kunnen er niet omheen. The Law of Attraction is everywhere!

In de neurocognitieve wetenschap duiden ze dit principe met een specifieke functie van het brein: het ‘Reticulair Activatiesysteem’.

Ik leg uit met een paar voorbeelden. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, merk je plots alle aanplakborden op waar ‘Te koop’ of ’Te huur’ op staat. Heb je een nieuwe auto gekocht, dan zie je plots overal exact het model wat jij net gekocht hebt rondrijden. Ben je zwanger, dan zie je voortdurend zwangere vrouwen.

Je geest wordt alert voor die zaken die jou bezighouden. Door het Reticulair Activatiesysteem doelbewust te richten naar wat je jezelf toewenst, merkt je brein makkelijker de mogelijkheden en opportuniteiten op die hiermee in lijn liggen. Niks hocus pocus. Niks esoterisch. Gewoon neurologie.

Dan komen we op het volgende punt. Hoe train je en focus je het Reticulair Activatiesysteem van jouw brein?

Er zijn diverse technieken: visualiseren, mediteren, tekenen, vertellen, opschrijven, … Ze helpen allemaal om de aandacht van je brein te richten op wat je wil.

Eén van de krachtigste technieken die ik zelf recent mocht ervaren is een ‘begeleide visualisatie’. Dit kan verschillende vormen aannemen maar werkt het best in trance. Ja, je hoort het goed! In trance.

Breinpiraten gebruiken hiertoe hypnotische technieken, die je zelf kan leren! Je kan het natuurlijk ook met één van ons ervaren in een één op één Mindscaping of hypnosesessie. Of als deelnemer van de Deep Trance training.

Of… je beluistert de begeleide meditatie in dit YouTube filmpje:
De Wet van de Aantrekkingskracht - Deep Trance Meditatie

 
"Breinpiraten voor kinderen — De verborgen schatten binnenin" is een werk- en inspiratieboek voor kinderen. Het werk ontstond na dat de Breinpriaten enkele gepeste kinderen met succes aanleerden om hiermee om te gaan. Ze vulden hun aanpak aan met tal van andere interessante verhalen en tips waarmee kinderen, leerkrachten en ouders verrassend positieve resultaten bereiken. De metafoor van schepen (de mens), kapiteins (het denken) en piraten (het voelen) zorgt voor fijne inzichten (schatten) en zinvolle toepassingen.

Breinpiraten hebben als missie om kinderen, jongeren en volwassenen op een zeer toegankelijke wijze de verborgen schatten in zichzelf en in anderen te leren ontdekken en gebruiken.

 

 

 

 

 
Leverancier van Optimisme en Inspiratie is zijn functietitel en dat is ook waarvoor je bij Hans terecht kan:

medewerkers inspireren en motiveren om efficiënter doelstellingen te realiseren,
management inspireren rond situationeel meesterschap en communicatie,
klanten inspireren via boeiende verhalen rond diensten en producten,
een publiek inspireren met onderhoudende keynotes over en rond 'het leven', 'het brein' of  'NLP',
jezelf laten inspireren om van een beperkende overtuiging of een bepaalde gewoonte af te geraken.
Hans bundelt Storytelling, NLP en Art of Hosting met eigen technieken en een persoonlijke toets. Zijn aanpak ondersteunt diverse methodes en programma’s.
Met Hans haal je een non-conformistische bron van optimisme en inspiratie in huis die heel ver weg van de doos opereert. Hij brengt een uitzonderlijke energie die sterk gewaardeerd wordt door zijn publiek en opdrachtgevers en die leidt tot positieve energie en inspiratie voor je mensen en betere resultaten voor je bedrijf.

 
Als personal efficiency trainer en coach ondersteunt Koen leidinggevenden en medewerkers om gewenste uitkomsten te bereiken.

Zowel als trainer als coach houdt hij de mensen een spiegel voor, zodat ze zich bewust worden van hun eigen organisatieblindheid. Dit zowel in de context van het individu als van een team of een bedrijf.

Koen integreert diverse tools en technieken, die hij toepast in functie van wat leidinggevenden en medewerkers doen en nodig hebben in specifieke situaties. Voor deze mensen wordt dan duidelijk wat voor hen de eerstvolgende acties zijn zodat ze er zin in hebben om die te zetten. Koen gaat heel pragmatisch te werk en beweegt mensen van 'wat er zou moeten' gebeuren naar 'wat er nodig is'.

Koen neemt dus de rol in van trainer, coach of facilitator van veranderingen op niveau van rol en identiteit, persoonlijke of collectieve overtuigingen, werkmethodes en gedrag van mensen.

 
Als gecertificeerd NLP trainer combineert Steff Neuro-Linguïstisch Programmeren met systeemtheorie. Door de toepassing van deze principes en technieken ontstaat een nieuwe ruimte waar ideeën, vertrouwen, samenwerking en gemeenschappelijke visie spontaan ontstaan. Dit ‘generatief veld’ werkt stimulerend en motiverend voor elke individuele deelnemer én het geheel. Problemen worden opties. Opties worden kansen tot persoonlijke en professionele ontwikkeling en groei.

Steff startte haar eerste onderneming in 1993. Ze bouwde een uitgebreide ervaring op in de marketing- en communicatiesector en richtte in 2004 het opleidings- en adviesbureau ubeon op. Sinds 1997 geeft ze trainingen in communicatie. Haar uitgebreide ervaring als trainer, coach en facilitator uit zich in een grote flexibiliteit naar werkvormen. Vanaf 2010 focust Steff zich op het begeleiden van mensen en teams in middelgrote en grote organisaties zodat zij ook in staat zijn om op een duurzame manier samen te werken.

 

 

 

 
Breinpiraten zijn mensen die verborgen schatten in zichzelf en anderen willen ontdekken. Via brain-hacks en andere technieken om een zinvoller, gelukkiger en gemakkelijker leven te leiden! Ontdek de verborgen schatten binnenin!

Start vandaag nog jouw verkenningstocht.