Je kwetsbaar opstellen loont!

Kwetsbaar opstellen

Deze week had ik de eer om een visuele workshop te begeleiden bij Impetus.academy, een spin-off van Universiteit Gent. Een podium krijgen voor een groep academische toptalenten. Zelf ben ik niet academisch gevormd, de twijfel van weleer heeft gelukkig plaats gemaakt voor passie en geloof in eigen kunnen met hoe ik het benoem "de kracht van visualisatie".

Ik sta graag in het veld tussen de mensen en dan neem ik niet de tijd om de wetenschappelijke onderbouw van mijn interventies te onderzoeken. Als je een groep wetenschappers begeleidt, is dat iets anders, en toch nam ik me voor: "Karl, doe gewoon je ding en stel je kwetsbaar op"

Ik benadrukte dat mijn workshop gebaseerd is op passie, ervaring, mijn eigen levensverhaal en "evidence based" subjectief was.

Op het einde van de sessie kwam één van de deelnemers naar me toe en zei "Karl, wat je doet is wetenschappelijk onderbouwd door de Dual coding Theory (DCT)"

De Canadese professor Allan Paivio deed onderzoek naar het werkgeheugen. Dit resulteerde in de periode 1971 – 2016 in meer dan 200 publicaties over de kracht van visualisatie.

Paivio ontdekte dat verbale en visuele informatie afzonderlijk wordt verwerkt door het werkgeheugen en zo ook dubbel wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen.

Daarbij zijn beelden krachtiger. Geschreven of gesproken tekst wordt één keer opgeslagen, en bij visualisatie van woorden gebeurt dat twee keer; verbaal én visueel (Paivio et al., 1994, p. 1196).

Dank je wel Kim Viane voor de referentie.

Ik dank mezelf ook dat ik me kwetsbaar heb opgesteld anders was de kans klein dat ik deze feedback zou krijgen.

Twee vliegen in één slag. Beeld je dat maar in 😉

 

Karl Mortier

Visueel Verhalenverteller - Hybrid Environments - Visual Problemsolver - Visual Facilitator Trainer Coach