Teveel

Sinds ik in 2013 gevraagd werd om 'iets te doen met een training rond time management' die voornamelijk gebaseerd was op 'Getting Things Done' is die doorheen de jaren steeds meer een eigen leven gaan leiden. Waar er soms nogal wat kritiek bestaat over het gebrek aan 'het grotere perspectief' bij GTD (c) ontdekte ik juist wel tal van linken met de werking van het brein, waarin ik me steeds meer in begon te verdiepen. Ik ontdekte dat GTD eigenlijk berust op een aantal universele principes die door David Allen in een specifieke methodiek werden gekaderd. Maar eigenlijk is het een zeer natuurlijke manier waarop mensen met informatie kunnen omgaan. Het volstaat meestal om zich (opnieuw) bewust te worden van eigen voorkeuren en mogelijkheden om stappen te kunnen zetten die tot een gewenste verandering kunnen leiden.

Gaandeweg ging ik dan ook steeds meer modellen - ook gelinkt aan universele inzichten - integreren zodat het aanbod van deze training en coaching op vandaag zoveel meer is geworden, dan de oorspronkelijke versie. Modellen zoals "De zeven eigenschappen van succesvolle mensen" (acht, eigenlijk) van Covey maar ook van Ellis (ABC-theorie), Maurer (weerstand), Bateson (niveaus van leren) en Dilts (logische niveaus) komen aan bod, naast vele andere.
Toch wordt theorie in zo'n trainingen of coachings eigenlijk zoveel mogelijk tot het minimum beperkt en werken we vooral met concrete toepassingen en vragen vanuit deelnemers zelf. Ankertjes willen daarbij ook al eens helpen. Zoals de "twee-minuten-regel", "de regel van zeven", "drievoudig model van werken" en de onvermijdelijke "EVA".

EVA staat voor Eerst Volgende Actie: de 'call to action'. Datgene wat ervoor zorgt dat een bal effectief aan het rollen gaat. Dat er iets gebeurt. Het 'doen'. Een concrete 'to do' die aan het 'smart'-principe voldoet. Toen ik onlangs aan iemand vroeg "Wat is je EVA? Wat is je eerstvolgende stap?" kreeg ik als antwoord: "EVA, EVA... ik heb tig lijstjes met wel duizend volgende acties, DVA's..." Wauw, wat was dat een mooie woordspeling. Dat zette me aan het denken. Het is eigenlijk een kwestie van te beginnen bij het begin. Een stapje met de keer. Niet focussen op duizend acties maar op eentje! En dat afvinken. En dan op naar de volgende! Van DVA naar EVA, dus. Je kan toch niet alles tegelijk. Er is een tijd en een plaats voor alles, en alles heeft zijn tijd en plaats.

Wil jij ook van DVA naar EVA gaan? Contacteer me dan vrijblijvend. Eerstvolgende actie? Mail of bel.

Koen Callaerts

Als personal efficiency trainer en coach ondersteunt Koen leidinggevenden en medewerkers om gewenste uitkomsten te bereiken.