Zelforganisatie en Time Management

Onlangs had de baas van een vriendin, werkzaam in HR, haar gevraagd “eens dringend werk te moeten gaan maken van een trainingsaanbod dat zou helpen om efficiënter te gaan werken”. Want “de medewerkers verliezen te veel tijd” en “ze kunnen geen deftige prioriteiten stellen.”

Groot was haar verbazing, na de feedback die ze kreeg op enkele gedegen uitgewerkte voorstellen: “Twee dagen zijn eigenlijk veel te lang” en “Bij nader inzien, lijkt een opleiding van zo’n soft skills toch geen goed idee want die tijd is niet billable.”

Ze vroeg me wat ze daar in ‘s hemelsnaam op kon antwoorden… Ik vroeg of een vleugje “humor” misschien een optie kon zijn… en ze kreeg warempel een nieuwe reactie, die gepaard ging met een ietwat groen lachje. Toch kwam er nog “Kan dat niet op één dag?” 

Ik dacht even om het eens over het belang van voorspel of zo te hebben bij het minnespel, maar gooide het dan toch maar over een meer inhoudelijke boeg.

Waarom twee dagen?

De breinpiraten vinden het belangrijk om ook “time management skills” zo praktisch mogelijk te laten verwerven. Iedereen heeft wellicht ooit al wel eens iets gelezen over prioriteiten stellen en delegeren en zo. Na te hebben gezegd “ja, eigenlijk is dat misschien wel waar” is men al snel in oude gewoonten vervallen en is er wezenlijk niets veranderd.
De tijd die dus nodig is om te zorgen voor een “hands on” ervaring, van hoe praktisch “anders” om te gaan met wat op je afkomt, wordt ingepland.

Wat doen we precies tijdens die twee dagen?

  • In spiegels kijken en aan zelfreflectie doen
  • Een beter inzicht verwerven in hoe ons brein werkt zodat we met meer begrip en minder “zelf”-veroordeling tot ander gedrag en meer wenselijke uitkomsten kunnen komen
  • Een praktisch doe-model leren gebruiken, gebaseerd op de Getting Things Done methode van David Allen, in combinatie met de “Zeven eigenschappen voor succesvolle mensen”
  • Ieder concept wordt duidelijk met praktische toepassingen
  • Tips, tricks en hacks passeren de revue
  • Ook door deelnemers zelf aangereikte situaties komen aan bod

Misschien ook nog handig om te weten is dat deze training veel verder gaat dan zomaar “time management”. Ze geeft tools in handen om daadwerkelijk aan “zelf-organisatie” te doen en “zelf-leiderschap” te ontwikkelen. Niet onbelangrijk om ook anderen te kunnen "leiden".

Een klassieker om de training mee af te ronden, is de welbekende EVA: de call to action. Wat is jouw Eerst Volgende Actie? Als de bliksem inschrijven voor deze training en een paar collega’s stimuleren hetzelfde te doen?

 

Koen Callaerts

Als personal efficiency trainer en coach ondersteunt Koen leidinggevenden en medewerkers om gewenste uitkomsten te bereiken.